Спортуване и депресия

Как физическата активност повлиява психичното здраве?

По-голямата част от обществото ни живее нездравословно. Това че са все по-чести депресиите, тревожността, липсата на концентрация, проблемите с нервната система, хроничния стрес и заболяванията, свързани с него, е неоспорим показател за това.

Културата ни е изправена пред хроничен стрес, постоянно сме заети и забързани, което води до много и различни проблеми.

Да, за щастие, вече не умираме от обикновени инфекции. Навярно нямате роднина, който е починал от Лаймска болест или проказа, но със сигурност имате такъв, който е страдал от сърдечно-съдови заболявания, диабет или рак.

Физическата активност най-общо ни влияе благотворно, но нека да видим как и до колко влие на хора с тревожни състояния. Кой вид тренировка подобрява най-много психо-емоционалното ни състояние? Колко често трябва да тренираме, за да има положително отражение върху психологическите аспекти на личността?

СИЛОВИ ТРЕНИРОВКИ

Силовите тренировки могат да подобрят когнитивната функция и депресивната симптоматика.

Тренировки за издръжливост, извършвани веднъж или два пъти седмично за 12 месеца, подобряват изпълнителната функция, селективното внимание, дори и разрешаването на конфликти. Какво показват скорошни проучвания по темата:

  1. При непредвидени медицински проблеми, попадайки в интензивно отделение, хората, които имат обща мускулна слабост имат по-малък шанс за оцеляване;
  2. Според проучване, проведено върху 588 хоспитализирани възрастни пациента, саркопенията (намалена мускулна маса) повишава риска от делириум;
  3. Проучване, продължило 10 седмици, с тренировки за издръжливост три пъти седмично, показва намаляване на депресията, както и на телесната болка, повишаване на жизнеността и подобряване на социалното функциониране. Още един резултат на това проучване е, че след 10-седмични тренировки, участниците оставят по-рядко и по-малко емоционалните си проблеми да пречат на рутинните им активности;
  4. При проучване, насочено върху тренировките за издръжливост с ниска и висока интензивност сред участници над 60-годишна възраст, се наблюдава, че симптомите на депресия намаляват по-значително при групата на високо интензивните тренировки. Скалата за депресия в това изследване измерва сън, чувство на вина, настроение, тревожност и забавена мисъл, говор и действие. Усилването на силата е било директно асоциирано с намаляването на депресивните симптоми.

Тренировките за издръжливост, извършвани веднъж или два пъти седмично за 12 месеца, подобряват изпълнителната функция, селективното внимание, дори и разрешаването на конфликти.

КОЛКО ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАМЕ, ЗА ДА УСЕТИМ ПРОМЯНА В НАСТРОЕНИЕТО СИ?

Най-честият дизайн, който учените използват в проучванията си е три пъти седмично. Разполагаме с достатъчно доказателства, че спортуването между два и пет пъти на седмица, в което се включват силови тренировки, подобрява общото ни психическо състояние и намалява чувството на тревожност.

Макар преди време по-често да се говореше за кардио тренировки, силовите упражнения се свързват с доказано подобрение на депресивните симптоми като потиснато настроение, загуба на интереси, чувство на безполезност и нежелание за активност.

Не само мускулите, но сърцето и дробовете също се стимулират от упражнения. Това, което е полезно за тялото, е полезно и за мозъка. Точно като мускул, мозъкът ни има възможността да се променя и адаптира в отговор на външни или вътрешни влияния, това е така наречената невропластичност.

Хормоните, които се образуват по време на тренировка, могат да повлияят образуването на мозъчни клетки, изграждането на по-силни връзки между тези клетки, както и формирането на нови кръвоносни съдове, които осигуряват на мозъка кислород и основни хранителни вещества.

При някои пациенти резултатите, които се постигат със силови тренировки се доближават до лечение с антидепресанти или поведенческа психотерапия. Разбира се, самостоятелно тренировките не могат да бъдет “сигурен лек” срещу депресията и тревожността, но могат да подмогнат управлението на тези две състояния, подобрявайки физическото и психическото ни благополучие.

Свържи се с мен

Обади се

(+359)-884-616-442

Адрес

гр. София, ул. Иван Вазов 38

Поради епидемичната обстановка, към момента работя и виртуално.