Как да намерите психотерапевт?

Как да откриете Вашия терапевт и да започнете психотерапия?

Един от най-често задаваните въпроси в практиката ми е как да открия психотерапевт за себе си?

Знам, че най-лесно би било някой да ви каже “Отидете при….”, но никой не може да прецени кой терапевт ще ви “пасне”.

Именно заради това вие трябва да проучите сами за себе си, за да откриете този, който ще отговори на конкретните ви нужди.

Най-добрият начин да намерите психотерапевт е да ТЪРСИТЕ!
Вие знаете какво искате и от какво се нуждаете.
Потърсете в интернет или чрез социалните мрежи терапевти във вашия град. Прочетете представянията им, вижте в кои сфери са експерти, запознайте се, доколкото можете, със стила им и проверете кой отговаря най-много на вашия. Спрете се на не повече от трима специалисти.

ПРЕПОРЪКИ

Друг начин да намерите терапевт е от познати, колеги, приятели и роднини, макар че понякога хората изпитват трудности да споделят информация за своя психотерапевт.
Често, обаче, собствените ни проблеми са различни от тези на нашите познати, затова трябва да търсите терапевт, който е експерт в областта, която ще е полезна за вас.

KAK ДА ЗНАЕМ, ЧЕ ПСИХОТЕРАПЕВТЪТ МИ Е ПРАВИЛНИЯ ЗА МЕН?

Отидете на първоначалната сесия. Не очаквайте, че тревожността ви ще изчезне по време на нея. Нормално е да се вълнувате, притеснявате и срамувате, докато общувате с терапевт, това е особено валидно за първата сесия.

Индикатор, че може би терапевтът не ви “пасва” може да бъде интеракция, която не ви допада и ви кара да се чувствате неудобно.

Дайте шанс и направете няколко сесии. Не се отказвайте след първата и запомнете, че е нормално да изпитвате тревожност и нервност.

ИМА ЛИ НЕЩО, КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА КАЗВАМ НА ТЕРАПВТА СИ?

Моля ви, казвайте ни всичко!
Но има неща, за които всеки терапевт е длъжен да информира служби или колеги и това са случаи като: суицидност, малтретиране, ситуация, в която има застрашено дете и други. Освен подобни случаи, няма нещо, което да споделите и то да бъде разпространено извън кабинета и конфиденциалността да бъде нарушена.

Нормално е да се срамувате и да сте предпазливи в споделянето на информация, защото съществува страхът от това, че сме съдени от терапевта си или от това какво мисли той/тя за нас, или дали казваме “правилното” нещо.
Откровеността улеснява цялостния процес. Когато клиент прикрива информация, когато не се споделят неща, които биха били от полза, трудно се стига до самия проблем. Затова е важно да имаме цялата информация, за да можем да помогнем.
Ако се чувствате неудобно да споделяте, най-често, след време, това бива преудоляно, но ако това не се случи, бъдете искрени с терапевта си. Изкажете всичко, което ви кара да се чувствате неудобно, адресирайте проблема. Така той/тя ще бъде наясно и ще може да подпомогне процеса, за да се стигне до конкретните причини.

КАК ДА ИЗВЛЕКА МАКСИМУМА ОТ ПСИХОТЕРАПИЯТА?

  1. Ходете на терапия и бъдете в кабинета навреме.
  2. Бъдете склонни да сте открити, не се страхувайте да сте уязвими. Чувството на неудобство ще изчезне с времето и сесиите ще станат по-откровени и дълбоки.
  3. Записвайте важните неща, които дискутирате на сесиите и изпълнявайте домашните си. Ако сметнете, че работата за вкъщи, която ви е зададена не ви носи ползи, споделете го с терапевта си.
  4. Работете върху нещата, за които говорите на сесиите. Същинският прогрес не се случва в кабинета на терапевта, а между сесиите.

ЧЕРВЕНИ ФЛАГОВЕ

На какво да обърнете внимание в психотерапията?

  • Ако терапевтът ви казва какво точно да направите. Например: трябва да зарежеш приятеля/приятелката си или трябва да напуснеш работа. Това означава, че не валидира вашите чувства или ви казва как да се чувствате.
  • Ако терапевтът ви кара да се чувствате неудобно да споделяте и това не се променя във времето.
  • Ако самият терапевт споделя твърде много. В някой момент може ролите да се обърнат и вие да давате съвети на терапевта си. Това също е червен флаг.

ПЪРВА СТЪПКА

Повечето терапевти предлагат консултация по телефона преди да започнете работа с тях. Можете да говорите с тях за това какво търсите, за това как те терапевтират (методите им), колко често да ги посещавате и всичко, което ви интересува.

Свържи се с мен

Обади се

(+359)-884-616-442

Адрес

гр. София, ул. Иван Вазов 38

Сесиите се провеждат на място в кабинета или онлайн.